uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności uczulenia związane z jedzeniem występują z większym natężeniem niż kiedyś. Na szczęście diagnozowanie tego typu alergii także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wywołać niepokój można zaliczyć: bóle brzucha, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe.
alergia na gluten
W wyniku nietolerancji na gluten może występować też anemia spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się powyższych objawów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu wynik niezbędne mogą być zmiany jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: pokarmy zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o skrupulatnym studiowaniu składów produktów gotowych. Ważne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie mamy wiadomości na temat składu. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i specyfików. Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są współcześnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w supermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem sprzedaje bezglutenowe wyroby. W menu dobrze jest umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten także można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet wyeliminowanie łakoci. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz